Ghidul codului BB 
Introducere
Ce este codul BB?

Formatarea textului
Cum sa creati text ingrosat, cursiv (italic) si subliniat
Cum sa schimbati culoarea textului sau marimea
Pot combina balizele (tag-urile) de formatare?

Citate si text cu latime fixa
Citarea textului in raspunsuri
Generarea de cod sau de text cu marime fixa

Generarea listelor
Crearea unei liste neordonate
Crearea unei liste ordonate

Crearea legaturilor
Legatura catre alt site

Afisarea imaginilor in mesaje
Adaugarea unei imagini in mesaj
Adaugarea fisierelor atasate intr-un mesaj

Diverse
Pot sa imi adaug propriile balize (tag-uri)?

 

 Introducere 
» Ce este codul BB?
Codul BB este o implementare speciala a HTML-ului. Daca puteti folosi codul BB sau nu in mesajele dumneavoastra, este alegerea administratorului. In plus, puteti dezactiva codul BB de la mesaj la mesaj din formularul de publicare. Codul BB este similar cu HTML-ul, balizele (tag-urile) sunt scrise intre paranteze patrate [ si ] decat intre < si > si ofera un control mai bun asupra a ce si cum este afisat. In functie de stilul pe care il folositi, puteti descoperi ca adaugarea de cod BB la mesajele dumneavoastra este mai usoara printr-o interfata de butoane deasupra zonei de scris din formularul de publicare. Chiar si asa probabil ca veti gasi acest ghid folositor.

Sus


 Formatarea textului 
» Cum sa creati text ingrosat, cursiv (italic) si subliniat
Codul BB include balize (taguri) pentru a va permite sa schimbati rapid stilul textului dumneavoastra. Acest lucru poate fi obtinut in urmatoarele moduri:
  • Pentru a face o parte de text ingrosat (bold), includeti-o intre [b][/b], spre exemplu:

    [b]Salut[/b]

    va deveni Salut
  • Pentru subliniere, folositi [u][/u], spre exemplu:

    [u]Buna dimineata[/u]

    devine Buna dimineata
  • Pentru a scrie cu font cursiv (italic), folositi [i][/i], spre exemplu:

    [i]Super![/i]

    va deveni Super!

Sus

» Cum sa schimbati culoarea textului sau marimea
Pentru a schimba culoarea sau marimea textului dumneavoastra, puteti folosi mai multe balize (taguri). Ţineti minte ca felul cum apare mesajul depinde de browser-ul si sistemul celui ce vizualizeaza:
  • Schimbarea culorii textului se face prin trecerea intre [color=][/color]. Puteti specifica fie o culoare cunoscuta, in limba engleza, (red pentru rosu, blue pentru albastru, yellow pentru galben) sau un triplet hexazecimal, ca #FFFFFF, #000000. Spre exemplu, pentru a scrie cu rosu, veti putea folosi:

    [color=red]Salut![/color]

    sau

    [color=#FF0000]Salut![/color]

    Ambele vor avea ca rezultat Salut!
  • Schimbarea marimii textului este facuta in acelasi fel, folosind [size=][/size]. Aceasta baliza depinde de stilul pe care l-a selectat utilizatorul, dar formatul recomandat este o valoare numerica reprezentand marimea textului in procente, pornind de la 20 (extrem de mic) si pana la 200 (foarte mare), marime standard. Spre exemplu:

    [size=30]MIC[/size]

    in general va avea ca rezultat MIC

    in vreme ce:

    [size=200]ENORM![/size]

    va fi ENORM!

Sus

» Pot combina balizele (tag-urile) de formatare?
Desigur. Spre exemplu, pentru a atrage atentia cuiva, ati putea sa scrieti:

[size=200][color=red][b]PRIVESTE-MĂ![/b][/color][/size]

va afisa PRIVESTE-MĂ!

Totusi, nu va recomandam sa scrieti prea mult text astfel! Ţineti minte ca depinde de dumneavoastra sa va asigurati ca balizele sunt inchise corect. Spre exemplu, urmatoarea secventa este incorecta:

[b][u]Asa este gresit[/b][/u]

Sus


 Citate si text cu latime fixa 
» Citarea textului in raspunsuri
Exista doua modalitati de a cita textul, cu referinta si fara.
  • Cand utilizati functia de citare la raspunsul mesajului, ar trebui sa observati ca mesajul respectiv este adaugat in fereastra de publicare, inclus intr-un bloc [quote=""][/quote]. Aceasta metoda va va permite sa il citati cu referinta la o persoana sau orice altceva doriti sa scrieti! Spre exemplu, pentru a cita o parte de text scrisa de Dl. Ionescu, ati scrie:

    [quote="Dl. Ionescu"]Textul scris de Dl. Ionescu[/quote]

    La rezultat se va adauga automat "Dl. Ionescu a scris:" inainte de textul actual. Ţineti minte ca trebuie sa includeti ghilimelele "" in jurul numelui pe care il citati. Acestea nu sunt optionale.
  • A doua metoda va permite sa citati fara un autor. Pentru a folosi acest lucru, introduceti textul intre balizele [quote][/quote]. Cand veti vizaliza mesajul, va arata pur si simplu textul in blocul de citat.

Sus

» Generarea de cod sau de text cu marime fixa
Daca doriti sa scrieti o bucata de cod sau - de fapt - orice altceva care are nevoie de o latime fixa, cum ar fi un font de tip Courier, ar trebui sa introduceti textul intre balize [code][/code], spre exemplu:

[code]echo "O bucata de cod";[/code]

Toate formatarile folosite intre balizele [code][/code] sunt retinute cand cititi mesajul mai tarziu. Sintaxa PHP highlighting poate fi activata folosind [code=php][/code] si este recomandata cand scrieti cod PHP pentru ca poate fi citit cu usurinta.

Sus


 Generarea listelor 
» Crearea unei liste neordonate
Codul BB include doua tipuri de liste, neordonate si ordonate. In mare, sunt la fel cu echivalentele lor HTML. O lista neordonata afiseaza fiecare obiect din lista secvential, adaugandu-le un alineat si un caracter bullet. Pentru a crea o lista neordonata, folositi [list][/list] si definiti fiecare obiect din lista folosind [*]. Spre exemplu, pentru a va lista culorile preferate, ati putea folosi:

[list]
[*]rosu
[*]albastru
[*]galben
[/list]

Aceasta va genera urmatoarea lista:
  • rosu
  • albastru
  • galben

Sus

» Crearea unei liste ordonate
Al doilea tip de lista, lista ordonata, va ofera controlul asupra a ceea ce este afisat inaintea fiecarui obiect. Pentru a crea o lista ordonata, folositi [list=1][/list] pentru o lista numerica sau [list=a][/list] pentru o lista alfabetica. Ca si la listele neordonate, obiectele sunt indicate folosind [*]. Spre exemplu:

[list=1]
[*]Mergi la magazin
[*]Cumpara un calculator nou
[*]Ţipa la calculator cand se blocheaza
[/list]

va genera urmatoarele:
  1. Mergi la magazin
  2. Cumpara un calculator nou
  3. Ţipa la calculator cand se blocheaza
Pe cand pentru o lista alfabetica veti folosi:

[list=a]
[*]Primul raspuns posibil
[*]Al doilea raspuns posibil
[*]Al treilea raspuns posibil
[/list]

avand ca rezultat:
  1. Primul raspuns posibil
  2. Al doilea raspuns posibil
  3. Al treilea raspuns posibil

Sus


 Crearea legaturilor 
» Legatura catre alt site
Codul BB ofera multe modalitati de creare a legaturilor URI (Uniform Resource Indicators), cunoscute mai bine ca URL-uri.
  • Prima din acestea foloseste baliza [url=][/url] si orice veti scrie dupa semnul egal va determina continutul acelei balize sa se comporte ca un URL. Spre exemplu, o legatura catre phpBB.ro ar fi:

    [url=http://www.phpbb.ro/]Vizitati phpBB![/url]

    Rezultatul ar fi urmatoarea legatura: Vizitati phpBB!. Veti observa ca legatura se va deschide in aceeasi fereastra sau intr-o fereastra noua depinzand de optiunile din browserele utilizatorilor.
  • Daca doriti sa fie afisat chiar URL-ul, atunci puteti sa scrieti:

    [url]http://www.phpbb.ro/[/url]

    Acesta va genera urmatoarea legatura: http://www.phpbb.ro/
  • Alte facilitati phpBB includ si ceva numit legaturi magice, care va transforma un URL corect din punct de vedere sintactic intr-o legatura fara ca dumneavoastra sa specificati vreo baliza sau sa incepeti cu http://. Spre exemplu, daca veti scrie www.phpbb.ro in mesaj, acesta va deveni automat www.phpbb.ro cand vizualizati mesajul.
  • Acelasi lucru se intampla si cu adresele de e-mail. Puteti folosi o adresa explicit, spre exemplu:

    [email]cineva@domeniu.adr[/email]

    care va afisa cineva@domeniu.adr sau puteti sa scrieti cineva@domeniu.adr in mesajul dumneavostra si va fi automat convertit cand il veti vizualiza.
La fel ca tag-urile codului BB, puteti folosi pentru URL-uri orice tip de tag, ca [img][/img] (cititi punctul urmator), [b][/b] etc. Ca si in cazul balizelor de formatare, depinde de dumneavoastra sa va asigurati de ordinea corecta de deschidere si inchidere. Spre exemplu:

[url=http://www.google.com/][img]http://www.google.com/intl/en_ALL/images/logo.gif[/url][/img]

nu este corect, lucru care ar putea duce la stergerea mesajului, asa ca aveti mare grija.

Sus


 Afisarea imaginilor in mesaje 
» Adaugarea unei imagini in mesaj
Codul BB include o baliza pentru includerea imaginilor in mesajele dumneavoastra. Doua lucruri foarte importante trebuie tinute minte atunci cand folositi aceasta baliza: multi utilizatori nu apreciaza afisarea multor imagini intr-un mesaj si imaginea trebuie sa fie deja disponibila pe internet (nu poate exista doar pe calculatorul dumneavoastra, doar daca nu rulati un server de web!). Pentru a afisa o imagine, trebuie sa inchideti URL-ul imaginii in balize [img][/img]. Spre exemplu:

[img]http://www.google.com/intl/en_ALL/images/logo.gif[/img]

Asa cum s-a vazut in sectiunea anterioara despre URL-uri, puteti include o imagine intr-o baliza [url][/url] daca doriti, spre exemplu:

[url=http://www.google.com/][img]http://www.google.com/intl/en_ALL/images/logo.gif[/img][/url]

ar genera:

Sus

» Adaugarea fisierelor atasate intr-un mesaj
Fisierele atasate pot acuma sa fie puse in orice parte a mesajului, folosind noul cod BB [attachment=][/attachment], daca functionalitatea fisierelor atasate a fost activata de catre administratorul forumului si daca vi s-au atribuit permisiunile necesare sa creeati fisiere atasate. La scrierea mesajului exista o casuta drop-down (respectiv un buton) pentru plasarea fisierelor atasate in linie.

Sus


 Diverse 
» Pot sa imi adaug propriile balize (tag-uri)?
Daca sunteti un administrator al forumului si aveti permisiunile necesare, puteti sa adaugati coduri BB din sectiunea de coduri BB personalizabile.

Sus



Mergi la:  
Powered by Webstyle