Raspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 
 Capusi... 
Autor Mesaj
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Avatar utilizator

Membru din: 29 Ian 2011, 12:25
Mesaje: 2023
Localitate: Bucuresti
Mesaj Capusi...
Pentru ca este de actualitate, citez un medic cu experienta in domeniu:


Ce nu stim inca despre borelioze?

Sunt cunoscute doua tipuri de borelioze: febra recurenta si boala Lyme! Acestea sunt determinate de specii diferite de Borrelia iar transmiterea lor se face prin vectori diferiti: paduchele de corp (Pediculus humanus) si capuse fara scut (specii de Ornihorodos), pentru febra recurenta si diferite capuse cu scut (specii de Ixodes) pentru boala Lyme.

Nu s-a demonstrat ca boala se transmite prin intepatura de tantar, musca sau taun!
Desi in literatura de specialitate sunt publicate cateva studii care demonstreaza prezenta unor specii de borrelia in intestinul altor insecte: tantar (Culex pipiens), musca (Hybomitra) si taun (Tabanus), pentru a demonstra rolul acestora in transmiterea bolii sunt necesare cercetari ulterioare.

Stiati ca pentru a dezvolta boala Lyme trebuie sa fii intepat de o capusa contaminata cu Borrelia iar aceasta sa ramana atasata de corp cel putin 17 ore?
Acest timp este necesar migrarii bacteriilor din intestinul capusei catre glandele salivare ale acesteia, de aici fiind inoculate odata cu saliva la locul intepaturii.
O capusa indepartata imediat dupa intepatura scade substantial riscul de a dezvolta boala!

Din anamneza facuta pacientilor cu boala Lyme doar o treime isi amintesc de intepatura capusei!
Acest lucru este posibil deoarece in stadiile de larva si nimfa capusa este foarte mica, deci greu de vizualizat si datorita faptului ca aceasta nu este dureroasa.

Boreliozele dau multe simptome care ingreuneaza diagnosticarea!
Din punct de vedere clinic boala prezinta o mare varietate deoarece poate afecta mai multe organe, iar simptomele ei mimează diferite boli, diagnosticul punand medicul in dificultate. Prezenta pe piele a unei pete unice de dimeniuni mari asa numitul "eritem in ochi de bou" care migreaza la un pacient cu istoric de intepatura de capusa, constituie criteriul de diagnostic pentru boala Lyme!

Laboratorul este cel care stabileste cu exactitate agentul etiologic! Se pun in evidenta antigenele (PCR din capusa, LCR, lichid sinovial si biopsie piele), anticorpii specifici de tip Ig M si IgG (serologie si Western blot) si mai nou printr-o metoda care pune in evidenta raspunsul imun specific al organismului (Testul de transformare limfoblastica).

Sunt necesare teste specifice pentru Europa si US!
Un aspect foarte important in diagnostic il reprezinta utilizarea unor kit-uri care sa tina cont de particularitatile arealului in care se face determinarea, astfel in SUA boala Lyme este determinata de specia Borrelia burgdorferi sensu stricto, spre deosebire de Europa in care, pe langa Borrelia burgdorferi sensu stricto intalnim Borrelia garinii si Borrelia afzelii.

Interesul crescut fata de aceasta boala este demonstrat de studiile publicate in ultimii 6 ani care au raportat si alte specii de borrelia detectate la pacienti din Europa: ( B. spielmanii - 2007 si B. bavariensis - 2009 ).

Preventia este foarte importanta! Un rol important in prevenirea bolii il are informarea populatiei cu notiunile generale:
cum sa previna intepatura de capusa
cum sa scoata capusa fara a favoriza boala si sa o trimita la laborator pentru a fi testata daca este contaminata cu borrelii. Capusa trebuie scoasa usor, prin rotire, evitand strangerea intre degete a abdomenului capusei care favorizeaza trecerea borreliilor din glandele salivare in plaga!
in cazul in care analiza capusei este negativa, nu este nevoie de tratament cu antibiotic.

_________________
Baricada Carp Club


15 Mai 2012, 17:05
Profil
Avatar utilizator

Membru din: 29 Ian 2011, 23:46
Mesaje: 490
Localitate: PLANET EARTH
Mesaj Re: Capusi...
cea mai buna metoda de a scoate capusa este sa dai cu ceva uleios sau chiar cu ulei pe ea , facand respiratie prin trahe (adica prin piele) capusa o sa fie sufocat in momentul care ii dai cu ceva uleios si in cateva secunde o sa iesa singur sa nu sufoce

_________________
B.C.C.
Born To Fish
Baricada is a "CARP" Club , not "CRAP"...


15 Mai 2012, 17:13
Profil

Membru din: 20 Ian 2012, 23:47
Mesaje: 8
Mesaj Re: Capusi...
Citat:
O căpuşă ce tocmai a pătruns prin piele poate fi scoasă cu ajutorul unui cleşte special pentru scoaterea căpuşelor sau cu o pensetă ascuţită. Instrumentul trebuie să prindă între cleşti maxilele căpuşei, care sunt inserate în piele, şi, printr-o mişcare de dezşurubare, căpuşa să fie dezlipită. Trebuie evitată strivirea corpului căpuşei, deoarece făcând acest lucru, agenţii patogeni precum cei ai boreliozei şi arboviruşii pot fi eliberaţi direct în rana înţepăturii. Acesta este şi motivul pentru care căpuşele nu trebuie stropite cu ulei, vaselină etc. cât timp se află pe piele, întrucât acestea duc de asemenea la distrugerea corpului lor, împrăştiind agenţii patogeni în rană.


Sursa: http://www.daunatori.info/21/capu%C8%99a/


15 Mai 2012, 18:43
Profil

Membru din: 03 Iun 2011, 20:36
Mesaje: 31
Mesaj Re: Capusi...
foarte important de stiut:
Cod:
"cum să scoată căpuşa fără a favoriza boala şi să o trimită la laborator pentru a fi testată dacă este contaminată cu Borrelii. Căpuşa trebuie scoasă uşor, prin rotire, evitând strângerea între degete a abdomenului căpuşei care favorizează trecerea Borreliilor din glandele salivare în plaga!"


sursa: Carpodrom.ro


16 Mai 2012, 16:18
Profil
Afiseaza mesajele din ultimele:  Sorteaza dupa  
Raspunde la subiect   [ 4 mesaje ] 

Cine este conectat

Utilizatorii ce navigheaza pe acest forum: Niciun utilizator inregistrat si 12 vizitatori


Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti publica fisiere atasate in acest forum

Mergi la:  
Powered by Webstyle