Raspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
 vine Criza Mondiala 
Autor Mesaj
MODERATOR
MODERATOR
Avatar utilizator

Membru din: 29 Ian 2011, 12:16
Mesaje: 944
Mesaj vine Criza Mondiala
Criza alimentara: 12 semne ca se apropie!
P.S, 19.04.2011
In ultima perioada hrana si alimentele au devenit produse de lux pentru oamenii de rand. Preturile au explodat iar mancarea este din ce in ce mai putina. Iata 12 semne ce prevestesc criza alimentara.


Slide-ul 1/13: Saracie extrema

1. Patura sociala de jos si saracia extrema ce a cuprins omenirea este primul semn al unei viitoare crize a alimentelor.

Potrivit Bancii Mondiale, peste 44 de milioane de oameni din intreaga lumea au fost impinsi spre saracie extrema in ultma jumatate de an, din cauza cresterii excesive a preturilor la alimente. Un avans de 10% al indicelui preturilor ar impinge alte 10 milioane de persoane sub limita saraciei.

Economia mondiala este la numai "un soc distanta" de o criza de amploare a aprovizionarii si preturilor la alimente, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, citat de Bloomberg.

Indicele preturilor la alimente calculat de Organizatia Natiunilor Unite a inregistrat o crstere de 25% anul trecut, cel mai rapid avans din 1991, iar in februarie a atins un nivel record.

"Cresterea preturilor la mancare este in prezent cea mai mare amenintare pentru saraci. Suntem la numai un soc distanta de o criza de amploare. In multe cazuri stocurile sunt scazute. Un singur eveniment major legat de vreme in unele din aceste regiuni ar putea impinge oamenii peste limite", a declarat Zoellick in timpul unei conferinte de presa organizata la finalul unei serii de intalniri intre reprezentanti ai BM si Fondului Monetar International.

Seful BM se opune interzicerii exporturilor, practica folosita de unele state pentru a mentine, artificial, preturile scazute.

Fermierii din Rusia, la un moment dat al doilea mare exportator de cereale la nivel global, cultiva in acest an agricol cea mai redusa suprafata din ultimii patru ani, dupa ce sostarea exporturilor de catre guvern a pastrat preturile scazute.



Slide-ul 2/13: Porumbul: Intre mamaliga si combustibil

2. Din cauza subventilor aplicate in Statele Unite la etanol, o treime din productia de porumb cultivat in US este folosit pentru combustibil.

Astfel, pretul porumbului  ar putea fi fortat, iar repercursiunile pe termen scurt si mediu ar putea duce la o scumpire exagerata a preturilor acestor cereale.
Urmeaza criza mamaligii?
Ethanolul este un combustibil ecologic obtinut prin prelucrarea porumbului, care ar putea sa inlocuiasca carburantii clasici, precum benzina si motorina.


Slide-ul 3/13: Pamantul nu mai da roade

3. Pamantul nu mai da roade

O treime dintre terenurile arabile ce se intind pe intreg Globul, isi vor pierde propietatile agricole. Humusul, substanta ce se gaseste in stratul superior de sol care asigura fertilitatea pamantului, este din ce in ce mai putina din cauza exploatarii excesive si ignorarea ciclului natural de regenerare a solului.

Astfel,  pamantul negru va deveni in viitor doar praf si pulbere neroditoare.  Declaratia apartine scriitorul de politica externa Lester Brown.


Slide-ul 4/13: Apa se evapora

4. Rezervele de apa se epuizeaza intr-un ritm alarmant, din cauza folosirii excesive, insa mai ales din cauza risipirii acesteia.

Potrivit Bancii Mondiale, peste 130 milioane de oameni din China si 175 de milioane de oameni din India, sunt hranite cu cereale ce cresc datorita apei pompate din acvifererele aflate sub pamant, adica datorita rezervelor de apa subterane. Ce se va intampla cand aceasta apa se va termina?

Arabia Saudita este condamnata de asemenea, la saracie. Tara este dependenta aproape in totalitate de rezervele de apa subterane. De aici si caderea libera a productiei de grau, care, din 2007 si pana in 2010, a scazut mai mult de doua treimi.  Pana in 2012, productia de grau in acesta tara se va termina, iar populatia va fi nevoita sa apeleze in intregime la resursele altor tari.

De asemenea, din cauza lipsei de apa, alte tari din Orientul Mijlociu sunt in imposibilitatea cultivarii alimentelor de baza din recolta proprie, facandu-le astfel dependente aproape in totalitate de alte natiuni mai bogate.


Slide-ul 5/13: Pamantul se transforma in praf

5. Un alt semn ca o criza alimentara este destul de aproape este faptul ca in Statele Unite se reduce sistematic activitatea acviferului (apele subterane) Ogallala, ce ar putea transforma in cele din urma "Granarul American" inapoi intr-un "castron de praf".

Exporturile se vor diminua iar statele ce sunt hranite din productia SUA vor muri de foame.





Slide-ul 6/13: Recolte amenintate

6. Recoltele de grau din toata lumea sunt amenintate de asa-numita "rugina a graului".

Ciuperca ce afecteaza culturile este denumita stiintific UG99, si apare primavara.  Boala se manifesta prin aparitia de numeroase pustule ovale, eliptice sau circulare, mici, de culoare bruna, risipite neuniform pe ambele fete ale limbului frunzei, mai rar pe teci, tulpini sau spice.

Odata afectate, culturile sunt compromise, iar consecintele se simt pe intreg mapamondul. Productia de grau nu poate fi scoasa la vanzare, iar de aici si pana la un colaps al materiei prime ce se transforma in paine, este doar un pas.


Slide-ul 7/13: Hrana, din ce in ce mai putina

7. Pretul petrolului este cel mai mare factor in decizia preturilor alimentelor.

Industria alimentara, productia, mentenanta si transporturile hranei si a alimentelor sunt servicii dependente de energie si combustibil.

In cazul in care pretul petrolului va continua sa ramana ridicat, preturile alimentelor vor fi deopotriva din ce in ce mai ridicate, iar industria alimentara va ajunge sa lucreze in pierdere, ceea ce ar duce la falimente ale producatorilor, si implicit o lipsa de hrana pe piata.



Slide-ul 8/13: Lipsa fosforului, compromite agricultura

8. Lumea se lupta cu o lipsa din ce in ce mai mare de fosfor, esential in agricultura.

In 30 sau 40 de ani acest element esential ingrasamintelor chimice ar putea afecta bunul mers al agriculturii, asa cum o stim astazi, spun oamenii de stiinta de la Institutul International de cercetare al Fosforului.



Slide-ul 9/13: India, pe harta hranei mondiale

9. India se confrunta cu o inflatie anuala  a preturilor alimentelor de 18%.


In mod traditional India este un exportator de materii prime, ca bumbacul, iuta, ceaiul si minereurile. De asemenea, in ultimii ani India a devenit complet independenta din punct de vedere al cerealelor pentru hrana, devenind un exportator agricol important. Insa, preturile materiei prime au crescut galopant si in aceasta tara, influenta internationala simtindu-se prezenta si in sudul Asiei.


Slide-ul 10/13: Preturile explodeaza

10. Conform Natiunilor Unite, pretul mediu la nivel global  al alimentelor a crescut cu 2.2%, fiind cea mai mare crestere inregistrata vreodata.


Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a declarat ca indicele preturilor la produsele alimentare a fost cu 2.2% mai mare in luna februarie, cel mai mare record inregistat in termeni reali raportat la rata inflatiei de cand organizatia  a inceput monitorizarea preturilor in urma cu doua decenii.


De asemenea, conform Bancii Mondiale, preturile medii la nivel mondial au crescut in ultimele 12 luni cu peste 36%.
Pretul mediu la nivel global pentru  produsele din soia s-au majorat cu peste 50% in ultimul an.
Pretul mediu la nivel global pentru sucul natural de portocale s-a dublat din 2009 si pana astazi.
Pretul mediu la nivel mondial pentru porumb s-a dublat de vara trecuta.
De asemenea, pretul mediu la nivel global pentru grau s-a dublat valoarea din vara 2010.


Slide-ul 11/13: 2 dolari pe zi

11. Mai bine de 3 miliarde de oameni de pe Pamant traiesc cu echivalentul a 2 dolari pe zi sau mai putin, iar lumea este pe punctul de sa "explodeze" intr-un dezastru economic, inca de la finalul anului trecut, cand criza financiara a fost simtita cel mai acut.


Slide-ul 12/13: Razboaiele impanzesc globul

12. Revolutiile au inceput.

Orientul Mijlociu "fierbe" , Statele Unite ale Americii a ajuns sa fie implicat in razboiul civil din Libia, Europa este pe punctul unui colaps financiar, iar dolarul american isi numara zilele pana la prabusire.


Slide-ul 13/13: Ce insemna toate aceste semne?

De multi ani incoace, zvonurile au soptit ca aceasta mare criza alimentara se va intampla, iar semnele au inceput sa se arate incet si pe nesimtite.  Specialistii ne avertizeaza ca timpul este scurt, iar criza nu va fi produsa, dupa cum ar putea spune iubitorii de teorii conspirationiste, de catre "mana unama", de demnitari si parlamentari, de organizatii secrete.

Criza ne-o va provoca Pamantul pe care il distrugem, il risipim, il defrisam. Pamantul caruia nu-i dam nimic la schimb pentru toate resursele regenerabile pe care ni le ofera gratuit.

Insa chiar si aceasta gratuitate are un pret? Da!  Datoria de a pretui Terra si de a-i folosi chibzuit resursele si de a-i da timp sa se regenereze. 

_________________
BARICADA CRAP CLUB


19 Apr 2011, 08:49
Profil

Membru din: 15 Aug 2011, 16:35
Mesaje: 33
Localitate: timisoara
Mesaj Re: vine Criza Mondiala
si cand se vor gata si pesti ?


17 Aug 2011, 21:24
Profil
Avatar utilizator

Membru din: 29 Ian 2011, 12:30
Mesaje: 741
Localitate: Bucuresti
Mesaj Re: vine Criza Mondiala
trecem la oameni, si asa suntem prea multi si rai.... :twisted:

_________________
Libertatea omului e partea divina din el


17 Aug 2011, 21:50
Profil
Afiseaza mesajele din ultimele:  Sorteaza dupa  
Raspunde la subiect   [ 3 mesaje ] 

Cine este conectat

Utilizatorii ce navigheaza pe acest forum: Niciun utilizator inregistrat si 9 vizitatori


Nu puteti scrie subiecte noi in acest forum
Nu puteti raspunde subiectelor din acest forum
Nu puteti modifica mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti sterge mesajele dumneavoastra in acest forum
Nu puteti publica fisiere atasate in acest forum

Mergi la:  
Powered by Webstyle