Re: SECRETUL MOMITOARELOR
SEBY scrie:
Explicatia ta este buna si totul este OK pina la stoperul siliconic care nu va elibera momitorul in caz de ruptura sub nici o forma,( nu stiu daca a fost urmarit si aceste lucru) mai ales ca este oprit de nodul firului textil. Daca gresesc ...imi cer scuze. Daca dorim ca montura sa fie una care in caz de ruptura sa fie pierde plumb , (momitor cazul de fata) eu personal nu cred in ea. Imaginile de mai sus sunt destul de clare in ceea ce privestc acest aspect.
Cu respect si prietenie SEBY .
Pentru desenul de mai sus face exceptie opritoru ( negru ) pus deasupra momitorului. "Autoanteparea" este realizata prin infigerea vartejului in tulip-bead si acesta fixat in plumbul momitorului.
Totusi ,ca a venit vorba , exista opritori siliconici ce se pun pe inaintas deasupra momitoarelor sau plumbilor culisanti ( cu rol de autoantepare ) care sunt facuti dintr-un material moale si care trec foarte usor peste nodul inaintasului cu monofilamentul. Poate chiar mai usor decat iese vartejul dintr-un tulip-bead sau decat se desprinde un plumb de pe montura cu plumb pierdut ...
De ce este o problema acest opritor atata timp cat este dintr-un silicon moale , iar forta de smulgere a lui de pe nod este sub 1 kgf ?
Este un subiect interesant si trebuie tratat deoarece acest sistem de autoantepare este foarte des intalnit in competitiile de la noi .... aparent in afara regulamentului ...
Cred ca problema este alta :
Pestele pana sa scape de momitor ( sau plumb) taraste lestul avand o distanta destul de mare a firului pana la acesta . Orice frecare ( rasucire , incurcare ) a acestei zone de fir pe un obstacol mareste enorm forta pe care trebuie sa o exercite pestele asupra lestului , implicit a opritorului, pentru ca acesta sa treaca peste nodul inaintas. Astfel pestele poate sa ramana captiv , situatie ce nu se poate intampla atunci cand pleaca numai cu inaintasul dupa el ...